RECEPTY: Tradiční velikonoční menu - Polévka a nádivka s uzeným a kopřivami - Dante.cz

RECEPTY: Tradiční velikonoční menu - Polévka a nádivka s uzeným a kopřivami - Dante.cz    Připravili jsme pro vás recepty na tradiční velikonoční menu složené z velikonoční polévky a nádivky s uzeným masem a kopřivami.

Jestli něco milujeme stejně jako Vánoce, jsou to Velikonoce, svátek jara! Na příchod slunečních paprsků, zelenajících se stromů a radostný zpěv ptáků se těšíme už od Silvestra. Jaro oficiálně začíná jarní rovnodenností (úplňkem), která bývá kolem 21. března. Od té doby lidé slaví a vítají jaro různými způsoby - připravují zahrádku, zdobí domácnost, pečou velikonoční recepty. Oslavy poté pokračují Velikonocemi a známým šmigrustem neboli pomlázkou.

Velikonoce se slaví první neděli po prvním úplňku od jarní rovnodennosti. Jak to vychází tento rok? Velikonoce 2019 vrcholí v neděli 21. dubna Božím hodem velikonočním. A abyste si užili tento svátek se vším všudy, připravili jsme pro vás recepty na tradiční velikonoční menu složené z velikonoční polévky a nádivky s uzeným masem a kopřivami. Na konci článku vás také čeká menší překvapení s dalšími recepty a tipy.

Jak se hodovalo kdysi

Velikonoce jsou původně pohanským svátkem oslavující jaro. S příchodem křesťanství se v tyto dny slaví také zmrtvýchvstání Ježíše Krista. I přesto, že žili naši předci ve skromnějších podmínkách, o Velikonocích (po půstu samozřejmě :-)) hojně hodovali a připravovali mnoho lahůdek. Jedly se buchty, mazance, ovesné kaše, luštěniny, vývary, nádivky, pečeně, šunky, vajíčkové pokrmy a vše, co finanční situace dané rodině dovolila.

Tradiční velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami

Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami

Jedna ze specialit, která se zachovala dodnes, je velikonoční nádivka (jinak známá také jako sekanice či hlavička). Ačkoliv se jí říká nádivka, nic nadívat nemusíte. Peče se totiž samostatně v pekáčku.

Na velikonoční nádivku budete potřebovat:

  • ½ kg uzeného masa
  • ⅕ kg libového vepřového masa
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • 8 rohlíků
  • 8 vajec
  • Bylinky (petržel, pažitka a kdo má zahrádku, může přidat mladé výhonky kopřiv)

Uzené a libové maso dejte vařit společně s bobkovým listem, novým kořením, celou cibulí, pepřem a solí. Po uvaření maso nasekejte nadrobno. Kousek uzeného si schovejte na polévku (recept níže). Nakrájejte rohlíky a namočte je ve vývaru. Poté je smíchejte s masem, žloutky a přidejte velkou hrst bylinek. Bílky zvlášť ušlehejte a nakonec opatrně smíchejte se směsí. Nádivku dejte do pekáčku a nechte v troubě zapéct.

Proč se dávají do nádivky kopřivy?

Obsahují totiž mnoho vitamínů a minerálů. Nenechte se zmást tím, že jsou kopřivy v očích společnosti viděny jako plevel. Dá se z nich vařit čaj, dělat “špenát” a hodí se i do polévek. Sbírat byste měli mladé rostliny, ideálně ráno či dopoledne. Budou svěží a odpočaté. Kopřivy sbírejte na čistém místě, daleko od dálnic, rušných silnic a parků s pejskaři.

Tradiční velikonoční polévka s bramborami a vejcem

Velikonoční polévka

O slavnostních chvílích, jako třeba na Boží hod velikonoční, se kdysi servírovaly masové vývary. Proto jsme pro vás připravili recept na velikonoční polévku podávanou s uzeným, vajíčkem a brambory, která patří k našim tradičním jarním pokrmům.

Co budete na velikonoční polévku potřebovat:

  • Vývar (hovězí či kuřecí)
  • Zakysanou smetanu
  • Mouku či jíšku na zahuštění
  • Sůl, pepř
  • Brambory
  • Vajíčka
  • Uzené maso z nádivky (viz recept výše)
  • Pažitka
  • Dle chuti křen

Připravte si vývar z masa. Jakmile bude hotový, zahustěte jej moukou a přidejte zakysanou smetanu. Dochuťte pepřem a solí dle potřeby. Vývar nechte ještě pár minut provařit, ať se chutě pěkně spojí a promísí.

Vajíčka uvařte natvrdo, uzené nakrájejte na kostičky a dejte vařit brambory. Nakrájená vajíčka s uzeným naservírujte na talíř a zalijte vývarem. Brambory dejte bokem do mísy, aby si mohl každý přidávat dle potřeby. Velikonoční polévku dozdobte pažitkou. Milovníci pikantních jídel si mohou přidat křen, který vývaru dodá netradiční chuť.

Velikonoční beránek recept

Velikonoční beránek

Velikonočních beránků existuje nespočet druhů. Každá rodina má vlastní recept, který si předává dál, případně upravuje dle potřeb. Tradiční součástí receptu na velikonočního beránka je mléko, citronová kůra, vanilkový cukr a pravé máslo. Těsto můžete ozvláštnit kandovaným ovocem, lžičkou rumu, kousky čokolády či kakaem. My do beránka přidáváme:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru (ideálně krupice)
  • 1 vanilkový cukr
  • půl hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce (doporučujeme domácí)
  • Citronová kůra
  • Sůl

Nejdříve si vymažte tukem a vysypejte moukou formu beránka a dejte ji na chvíli do lednice. Všechny sypké ingredience smíchejte dohromady. Vejce vyšlehejte v mléce a nalijte do směsi. Přidejte olej a rum a vytvořte hladké těsto. To už pak stačí nalít do formy a dát péct na 180 °C na cca 40-50 minut. 

Velikonoční pečení a inspirace k výzdobě

Chcete více receptů na jarní dobroty, které si můžete upéct nejen s dětmi? Připravili jsme pro vás hned několik velikonočních receptů na sušenky, zajíčka, velikonoční pudink a pomazánku. Stačí níže vložit váš e-mail a my vám na něj pošleme PDF plné velikonoční inspirace a tvoření.

Chcete více receptů na jarní dobroty? Připravili jsme pro vás hned několik velikonočních receptů na sušenky, zajíčka, velikonoční pudink a pomazánku. Vpravo napište svůj e-mail a my vám na něj pošleme PDF plné velikonoční inspirace.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Další informace.

Rozumím